Sjötunga Walewska

Allmänt, Matrecept glutenfritt / Fisk, fiskgratäng, hummer, sjötungawalewska / Permalink / 1
 
Så, igår var det dax att lag till en rätt som jag inte gjort sen jag gick ut gymnasiet! Sjötunga Walewska. Måste bara få säga att den blev så god! Den har vi inte gjort för sista gången! Men det blev en lite billigare variant för vi fick inte tag på någon sjötunga så vi gjorde på rödspetta istället! Här kommer receptet för ca 4 personer:
 
600 g sjötunga, eller annan plattfisk
2 tsk citronsaft
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl stark fiskbuljong
2-3 msk maizena redning för ljus sås
4-5 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk smör
salt, peppar och cayennpeppar
4 port potatismos
4 lättkokta championhattar
4 bitar hummer
 
Så här gör man:
1. Gör potatismoset (alla hatt sina egna favorit recept på mos så därför skriver jag inte ut hur man gör det). Blanda ner 1 äggula i moset. Fyll en sprits med krusig tyll och spritsa ut moset runt kanterna av ett ungsfast fat. Spritsa medans moset är varmt, det går lättare då.
2. Lägg fisken dubbelvikt i en smord, låg och vid panna. Fyll på med citronsaft, vin och fiskbuljong. 
3. Täck med bakplåtspapper (smörgås papper går också bra) och sjud på låg värme i ca 5-6 minuter. 
4. Sätt ugnen på högsta värme på grill. 
5. Förgratinera moset så det får lite färg.
6. Lägg upp fisken på en tallrik och håll den varm. 
7. Koka ihop spadet från fiskkoket till hälften. Krossa hummerskalet och låt det koka med. Använd en rymlig kastrull och koka på högsta värme. 
8. Sila av skalen. 
9. Häll i hälften av grädden i spadet och koka upp, tillsätt maizenan när det kokar. Låt koka till en tjock sås.
10. Vispa resten av grädden.
11. Ta kastrullen av värmen och blanda ner den vispade grädden, 1 äggula och 1 msk smör.
12. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
13. Lägg de avrunna filéerna i mitten av fatet med potatismoset. Häll såsen över fisken.
14. Ställ in i ugnen och ha den under ständig uppsikt så den inte blir bränd. Såsen och moset skall få fin färg.
15. Garnera med hummer, championer och ev tryffelskivor.
 
Servera med sallad och drick gärna samma vin till som du har i såsen.
 
 
 
Mums vad gott.....
 
 
#1 - - Emilie:

Hej Sandra!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se

Till top