Fredagsmys

Matrecept glutenfritt / Räkor, Tokheta räkor, knäck / Permalink / 0
Nu var det ett tag sen jag skrev, men det är ju såååå mycket nu innan jul......
Men igår gjorde iaf jag och Moa knäck! Jag hittade ett recept på nätet på microknäck. Har gjort knäck i micron i flera år men var inte riktigt säker på mängden. Mandlar hade vi inga så vi gjorde allergivänlig knäck!
Sen skulle vi ha lite fredagsmys! Jag har köpt en kokbok som heter just Fredagsmys (av Emma Hamberg och Anette Rosvall). Måste säga att det är nog den bästa och roligaste kokboken vi har (tro mig, vi har många och ännu fler som vi gett bort!). I den hittade jag ett recept på heta räkor, de var så gott!!!! Moa som inte gillar räkor ville ha bakad potatis med sallad, så då fick hon det....
Här kommer recepten....
 
Microknäck:
  • 1/2 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk flytande margarin
  • ev hackad sötmandel
  • knäckformar
Blanda grädde, socker, sirap och flytande margarin i en kanna som tål micro och väldigt höga temperaturer (jag använder tupperwares microplus kanna, de säger att man inte kan göra knäck i den, men det kan man. Skulle den gå sönder när man gör knäck får man inte ut någon ny på garantin, men jag har gjort knäck i min i minst 7 år och det har inte hänt något med den!).
Kör den i micron i ca 5 minuter, beroende på vad du har för micro. Jag körde i 5 minuter på 560 watt och de blev helt perfekta!
Ta ut och gör ett kulprov. (Ta lite smet och droppa ner i ett glas med kallt vatten. Kan man göra en kula är knäcken fördig). Våran gick precis att göra till en kula, vill man ha hårdare knäck får man köra en stund till.
Rör ev ner mandeln.
Häll upp i knäckformar.
Ställ kallt att stelna.
 

 
Sen så var det ju det här med fredagsmyset....Här kommer receptet från boken fredagsmys....
 
Boken är indelad i olika kategorier, just denna heter Sugen solokvist. Där recepten är beräknade till en person, men händig som man är, dubblade jag receptet (det stod att man skulle göra det, annars hade jag nog dragit ner både på oljan och vitlöken)
 
Spanska vitlöksräkor med toksting, 2 port
 
  • 8 msk neutral olja (jag använde raps olja)
  • 8 msk oliv olja
  • salt
  • 10 hackade vitlöksklyftor, minst!
  • 1 röd chili, finhackad, ta med allat!
  • 4 dl skalade räkor (vi hade tigerräkor i frysen som jag använde)
  • 2 nävar hackad persilja (en kruka ungefär)
  • nymalen svartpeppar
  • 2 bitar riktigt god baguette
  1. Hetta upp oljorna och saltet, riktigt rejält. I med vitlök och chili. Låt dem ligga och fräsa en stund.
  2. Nu: Lassa ner räkorna. Men de får inte ligga där för länge, då blir de sega, max 30 sekunder. Ta upp räkorna med en hålslev och lägg den i två skålar eller djupa tallrikar.
  3. Lägg nu ner persiljan i den heta oljan. Salta, peppra och smaka av. Det skall smaka hett och salt. När det är riktigt, riktigt gott häller du oljan över räkorna.
  4. Doppa brödet i röran och njut!
 
Så nu hoppas verkligen att ni testar detta, det är bara så gott......
Till top