Glutenfri tårta!

Bakning UTAN gluten / Permalink / 0

Igår hade vi födelsedagsmiddag. Av 6 vuxna är vi 5 som fyller år mellan 21/1-15/2. Så istället för massa kalas brukar vi träffas och äta middag ihop. I pr fick jag för mig att jag skulle göra tårta. Jag hittade lite olika recept som jag satte ihop till en kanon tårta. Den blev kanske inte snyggast i stan, men den blev faktiskt god!

Här kommer receptet:

Tårtbotten:

6 ägg
1 1/2 dl socker
120 g gf mjölmix (jag använde Lailas blå)
160 g potatismjöl
2 tsk bakpulver
Gf ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform (ca 26 cm i diameter).
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta sen ner mjölkblandningen i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
När den svalnat, dela den i tre delar.

Hallonkräm:

300 g hallon
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 tsk socker
1 msk maizena

Koka hallonen någon minut så de blir mosiga. Sila och ta hand om purén.
Lägg tillbaka purén i kastrullen och tillsätt 2 äggulor, vaniljsocker och socker.
Koka upp.
Tillsätt maizena under omrörning.
Låt småkoka tills den tjocknat. Ta av från värmen.
Denna använde jag till nedersta lagret.

Vitchoklad mouse:

3 dl vispgrädde
100 g Philadelphiaost
200 g vit choklad
2 äggulor
2 gelatin blad
Ca 1 tsk citronsaft
Ca 30 g vit choklad, hackad
Ca 70 g mörk choklad, hackad

Blötlägg gelatin bladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Vispa grädden ganska hårt. Tillsätt osten under fortsatt visning.
Smält chokladen (inte den hackade) över vattenbad.
När chokladen är smält tillsätter du snabbt de två äggulorna.
Rör ner ca 2 msk av gräddblandningen i chokladen, rör till en jämn smet. Rör ner resten av grädden i chokladen.
Värm upp citronsaften och smält de urkramade gelatin bladen.
Häll det sen i grädd/chokladblandningen i en smal stråle.
Rör tillsist ner den hackade chokladen.
Ställ kallt.

Lägg en botten på ett fat. Lägg på hallonkrämen, lägg på en botten.
Sen tar du chokladkrämen och efter det den sista tårtbotten. Om man vill kan man hoppa över den sista tårtbotten för tårtan blir väldigt mastig.
Hit är det bra om du gör dagen innan så den får stå till sig lite.
Sen är det bara att garnera den dagen du skall servera den. Jag ville haft ett svart lock, men fick inte den riktigt svarta som jag ville ha. Fast tycker den blev okej ändå.
Ser ju inte ut som den kommer från ett konditori precis men det gör inget.

Till top