Kalkonpaj av lite rester

Allmänt, Matrecept glutenfritt / broccoli, kalkon, paj, rester, ädelost / Permalink / 0
Vi brukar alltid äta kalkonmiddag på nyårsdagen hos min onkel. I år arbetade han dock natten nyårsafton/nyårsdagen och han fick inte semester, så då tog vi över och fixade det. Det kändes lite jobbigt med tanke på att det alltid är så gott och det kändes svårt att leva upp till. Men jag sa till min man (som höll på att dö vår första nyår ihop när jag sa att vi skulle gå bort på middag på nyårsdagen), att vi gör som vi vill och försöker inte apa efter honom för det blir nog inte bra. Sagt och gjort, vi gjorde på vårt sätt och det blev så bra! Men det bästa är ju ändå att det blir massa rester så jag gjorde en paj. Använde även lite rester jag hade i kylen. Eftersom jag är helt slapp just nu använde jag färdig smördeg som pajbotten. Det var en chansning men det gick hem. Naturligtvis kan man använda vanlig smördeg och vita championer. 
Detta använde jag till en paj:
  • 1 pkt glutenfri smördeg
  • 1 ägg 
  • 1 broccolihuvud
  • 1 pkt bacon
  • 10-12 skogschampioner (de bruna)
  • 2 fpk kvibille ädel, special 
  • 1 1/2 dl lätt creme frashe
  • Kalkonrester (jag hade 450 g men man kan ta betydligt mindre)
  • Riven ost (jag tog en ost som vi hade kvar sedan jul men har du ingen över, ta en ost du gillar)
  • 1 msk limepeppar
  • 1 tsk chilipeppar
Så här gjorde jag (blev många moment men klart värt det, jag lovar)
  1. Kavla ev ut smördegen och lägg i ej pajform med högkant. Eller om du köpt färdigkavlad, lägg den direkt i en pajform. Nagga med en gaffel och pensla med uppvispat ägg. Spara ägget som blir kvar. 
  2. Förgrädda i 175 grader i ca 10 minuter. 
  3. Under tiden gör du detta: 
  1. Smält ädelosten ihop med creme frashe. Krydda med limepeppar och chili peppar.  Låt svalna. 
  2. Skär ut små buketter av broccolin och koka den mjuk. 
  3. Skiva championer och bacon. Stek först championerna och sedan baconet. 
  4. Rensa kalkonen och skiva köttet. 
Ta ut pajen ur ugnen. 
  1. Blanda ner ägget i ostblandningen under omrörning. 
  2. Lägg kalkonen i pajskalet. 
  3. Blanda broccoli, bacon och championer. 
  4. Lägg blandningen över kalkonen. 
  5. Häll ostblandningen över. 
  6. Sätt in i ugnen igen i ca 10-15 minuter. 
  7. Ta ut och lägg på osten. 
  8. Fortsätt att grädda i ca 5-10 minuter till. 
  9. Servera med sallad och vitlöksbröd. 
  10. (null)
     
    (null)
     
    (null)
     
 
 
 
 
Till top