Bouillabaisse

Allmänt, Matrecept glutenfritt / Bouillabaisese, Fisk, Frankrike, glutenfritt / Permalink / 0
Vår arbetsplats har blivit utmanad av en annan enhet i att samla steg. I utmaningen tappa gäller det att komma upp i 10 000 steg/dag under tiden utmaningen pågår. Vi var så många spm ville vara med så vi fick bilda 3 lag. Så vi är fyra lag som tävlar mot varandra. Det är riktigt peppande och vi är många som verkligen kommit igång och börjat röra på oss. På tappas hemsida finns lite frågesport och även recept om/från Frankrike. (Utmaningen är att "gå" längs Frankrikes reviera. Veckans recept är bouillabaisse. Jag ändrade om lite, å det blev så gott! Här kommer receptet, ca 4 portioner: 
  • 2 färska lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 (jätte) stor morot
  • olivolja
  • 1/2 fänkål
  • 1 pkt saffran 
  • 1 burk krossade tomater
  • vatten 
  • 1 fond du chef, fisksmak 
  • 2 dl vitt vin 
  • purjolök (ca 7 cm)
  • 700 g fiskfilé (vit fisk)
  • salt, peppar 
  • färsk dill
  • räkor och musslor efter smak
Så här gör du: 
  • Finhacka lök och vitlök. Fräs ihop med fänkål i oljan. 
  • Tillsätt saffran, tomater, morot (jag gjorde halvmånar), vatten (lika mycket som ryms i den tomma tomatburken), vin och buljongen. 
  • Koka upp och låt det sjuda i ca 10 minuter. 
  • Skiva purjolöken och fiskfilé och tillsätt dem i grytan. Låt sjuda tills fisken är klar. 
  • Smaka av med salt, peppar och dill. 
  • Tillsätt räkor och musslor precis innan servering. 
  • Servera rykande varm med en bit baguette till. 
 
Till top