Fröknäcke med svampröra

Allmänt, Bakning UTAN gluten, Matrecept glutenfritt / glutenfritt fröknäcke svampröra / Permalink / 0
När jag hade min 40-års fest serverade jag lite plockmat. Bland annat bjöd jag på detta. Om man inte vill ha den lite juliga smaken kan man bara utesluta farinsocker, ingefära och kanel. Det är verkligen superlätt att göra och är så gott! Detta behöver man till 1 sats:

1 dl rismjöl
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
2 tsk farinsocker 
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk kanel
1 tsk salt
2 dl kokhett vatten
1/2 dl rapsolja

Sätt ugnen på 159 grader. 
Blanda alla torra ingredienser. 
Häll över det kokheta vattnet, rör runt och häll i oljan. 
Låt stå och svälla i ca 15 minuter. 
Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll ut smeten på pappret. Använd plasthandskar eller ta en påse över handen och platta ut smeten så tunt som möjligt. Om man inte använder kryddorna så kan man strö över lite flingsalt eller något annat som man tycker om. Bara fantasin som sätter stopp 😃
Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timma. 
Låt bli kallt och bryt i lagom bitar. 
Förvaras torrt! 

Svampröra:
1 tsk salt
1 msk smör
2 msk hackad gräslök
200 g svamp (jag använde championer men tror det blir ännu godare med kantareller)
2 charlottenlökar
1 dl créme frache
Svart peppar

Ansa och hacka svampen. 
Skala och finhacka löken. 
Stek svamp och lök tills det fått fin färg. 
Vispa créme frache med en elvisp tills den blivit fast. 
Rör i svampfräset (det skall vara kallt annars smälter créme frashen) och gräslöken. 
Fördela på fröknäcket strax innan servering. 
Svampröran kan man göra dagen innan om man vill förbereda. 





Till top